20 maart 2022

Nooit saai

Column

Als thuiszorgmedewerker doe je enorm veel verschillende dingen. Zo ook zaken die niet in je taakomschrijving staan, maar die het werk wel zeer uitdagend maken.

Wat wel in onze taakomschrijving staat, is het doen van bloedsuiker dagcurves. Deze is bedoeld om te zien hoe de bloedsuikerspiegel van een cliënt zich “gedraagt” ten opzichte van de maaltijden en de activiteiten van die dag. Dat betekent dat we die dag vier tot wel zeven keer bij die cliënt langsgaan om een druppeltje bloed te prikken. Soms komt dat voor een cliënt niet uit of geeft hij of zij aan toch niet thuis te zijn of op een ander adres geprikt te willen worden. Dat gaat niet altijd goed… Zo ben ik eens aan de deur geweest bij iemand die door mijn bezoek helemaal “ontregeld” was. De bloedsuikers schommelden toen heel erg. De collega voor mij gaf aan dat mevrouw een erg lage bloedsuiker had. Dat is een alarmerende boodschap, want bij een te lage bloedsuiker zou iemand onwel kunnen worden en dan is het zaak om snel in te grijpen. De cliënt opende de deur niet toen ik aanbelde. Hmmm wat nu?! De buren waren niet thuis en de familie wist van niks en woonden buiten de stad. Na meerdere keren aangebeld te hebben, verdeeld over enkele uren, heb ik na overleg met de collega’s de politie gebeld. Die zagen de ernst van het verhaal in en maakte korte metten met de situatie. Het breekijzer ging op de voordeur! Eenmaal binnen bleek mevrouw niet thuis. Later bleek dat zij naar een kennis was gegaan, zonder dat iemand dat wist. Oeps…

 

Ook is een collega ooit eens in een huis gekomen, waar wij door middel van een sleutel in konden. Deze cliënt was niet thuis wat erg vreemd was, want dit ging om een dementerende meneer, die nooit buiten kwam. Wat mijn collega wel aantrof, was een grote plas bloed en overal bloedsporen, maar nergens onze cliënt! Grote consternatie natuurlijk, want meneer was niet binnen, niet in de tuin en niet in de omgeving. Hij leek gewoon verdwenen. Familie in paniek, buren overstuur en mijn collega van streek. Ook toen bood de politie de oplossing. Het bleek dat meneer was gevallen en had daarbij een snee in de arm opgelopen. Hij had zelf 112 gebeld en lag dus in het ziekenhuis.

 

Werken in de thuiszorg saai? Ik wacht nog op de dag dat ik dat kan zeggen. 😉

Wilt u voortaan de VerTellus ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kom alles over Tellus te weten. 

Gerelateerde items

Helen van Spijker

Wijkverpleegkundige
Column
21 augustus 2023

Bijzonder

‘In de thuiszorg kom je bij enorm veel verschillende mensen in huis. Van enorme villa’s tot bescheiden huurwoningen, van studenten tot gepensioneerde...

Helen van Spijker

Wijkverpleegkundige
Column
10 juli 2023

Welzijn

‘Welzijn en zorg lijken 2 verschillende zaken en soms is dat ook zo, maar vaak heeft het toch wel veel raakvlakken. Waar...

Helen van Spijker

Wijkverpleegkundige
Column
15 mei 2023

Hollen of stilstaan

In de zorg is geen dag hetzelfde, omdat we met mensen werken. En die mensen zijn als ieder ander, zoals wijzelf: ons...

Wilt u voortaan de VerTellus ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kom alles over Tellus te weten.