11 april 2022

Zorggroep Tellus in Den Helder zet in op zorginnovatie

Nieuws

Hoe innoveer je als kleinschalige ouderenzorgorganisatie?

‌Den Helder de plek van marineschepen, vuurtorens en de veerboot naar Texel. Het is ook de regio waarmee er met een nieuwe samenwerking volop ontwikkeling is op gebied van zorginnovatie. Een mooi voorbeeld van gelijkgestemde partijen die zich samen in de regio inzetten voor het verbeteren van de zorg.

Zorggroep Tellus, een kleinschalige ouderenzorgorganisatie met een gezonde en realistische ambitie, heeft twee locaties: De Lichtboei en De Groene Vecht. Beide locaties bieden een thuis aan circa 75 bewoners met dementie en/of een lichamelijke zorgvraag. Zij wonen in een- en tweepersoons-appartementen. Daarnaast biedt Tellus ook thuiszorg. Onlangs sloot Tellus een samenwerkingsovereenkomst met SPIE en Eurocom Group. In de zomer van 2022 gaan de twee locaties over op de nieuwe zorgtechnologie van Eurocom op basis van Open Care Connect.

Personele schaarste en toenemende zorgzwaarte
“Onze organisatie is te klein om koploper te zijn in zorgtechnologie, maar we willen wel een stevige volger zijn”, vertelt bestuurder Wilco van der Most. “Dat is belangrijk met het oog op de toenemende zorgzwaarte en de personele schaarste. Als je zorgtechnologie goed inzet, dan draagt het bij aan kwaliteit van leven én biedt het een oplossing voor de personele schaarste. Met de juiste technologie kunnen we de momenten van zorg beter kiezen. Zo kunnen we straks bijvoorbeeld op afstand signaleren of iemand uit bed is. Is een cliënt al een kwartier uit bed, dan kunnen we kijken of er iets aan de hand is. Of dit nodig is, verschilt per persoon. We hoeven niet meer standaard zes keer per nacht te kijken.”

Ontzorgen én innoveren
Tellus ging op zoek naar een innovatieve partij of consortium die volledig kon ontzorgen. Dat werden SPIE en Eurocom Group. Wilco: “We gaan met hen een strategisch partnerschap aan van vijf jaar. Zij zullen ons volledig ontzorgen op het gebied van zorginfra. Concreet betekent dit dat zij ervoor zorgen dat de totale oplossing werkt. We zitten dus niet met meerdere leveranciers om tafel, maar we hebben één leverancier die alles regelt op het gebied van zorginfra. Dat betekent ook dat er in geval van een storing nooit gedoe is.”

Ten tweede worden SPIE en Eurocom de sparringpartner voor het ontsluiten van de technische oplossingen die de komende jaren op de markt komen. “Zij helpen ons om daarop continu te blijven aansluiten. We transformeren dus samen. Eurocom loopt qua innovatiekracht voor op andere leveranciers, dus we hebben er alle vertrouwen in.”

Stap voor stap
Han-Michiel Verroen is Manager Zorgmedia bij SPIE. Hij vertelt: “Samen met Eurocom vervangen we op gecontroleerde wijze de oude verpleegoproepsystemen door de nieuwe zorgoplossing op basis van een drietal IT-bouwstenen: OCC | Gateway, OCC | Cloud en OCC | Mobile. Dit doen we stap voor stap, zodat de zorgmedewerkers nooit zonder verpleegoproep zitten. Eurocom programmeert en configureert de zorgoplossing en regelt met partners dat de adoptie voor zorgmedewerkers geborgd is. SPIE installeert de zorginfra, vervangt het netwerk en zorgt dat het blijft werken, ook de telefonie. Voor elke kamer komt er een OCC | Gateway, die we verbinden met een verpleegoproep in de kamer en een trekkoord in de badkamer.”

Individu staat centraal
De nieuwe zorgoplossing bestaat uit drie bouwstenen: OCC | Gateway, OCC | Cloud en OCC | Mobile. Dit nieuwe concept ondersteunt tal van zorgtoepassingen. Zoals toegangscontrole, zorgalarmering, leefcirkels én monitoring van zowel de bewoners- als de kamerstatus. Hiermee komt het individu steeds meer echt centraal te staan en wordt de professional maximaal gefaciliteerd. Dat is nodig, omdat de zorg verandert. Zowel de wensen en eisen van cliënten als de behoeften van medewerkers.

Begeleiding van zorgmedewerkers
Naar verwachting gaat Tellus deze zomer live met de nieuwe zorgoplossing. Het gaat om alarmering, monitoring, toegangscontrole en leefcirkels. Parallel en na implementatie zullen de medewerkers van Tellus stap voor stap leren werken met de technologie. Dit gebeurt o.a. met een trainingsprogramma en online instructievideo’s en tutorials. Wilco: “De zorgtechnologie ondersteunt onze werkwijze en onze kernboodschap voor bewoners: ‘Leef je eigen leven’.”

Wilt u voortaan de VerTellus ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kom alles over Tellus te weten. 

Gerelateerde items

Nieuws

VerTellus Editie 29 voorjaar 2024

27 mei 2024
Ons vernieuwde magazine staat vol met artikelen over de ontwikkelingen waar wij mee bezig zijn. Lees meer over onze nieuwbouwlocaties, duurzaamheid, een...
Nieuws

Zorggroep Tellus ontvangt replica Van Gogh schilderij

25 mei 2023
Aan Jenny van der Wal, vrijwilliger van Zorggroep Tellus, werd woensdag 24 mei 2023 tijdens een feestelijke bijeenkomst met de bewoners een...
Nieuws

Ouderen koken 1.500 liter soep voor aardbevingsslachtoffers

22 februari 2023
Cliënten, vrijwilligers en koks van de Helderse Zorggroep Tellus gaan maar liefst 1.500 liter erwtensoep koken om de slachtoffers van de aardbeving...

Wilt u voortaan de VerTellus ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kom alles over Tellus te weten.