Thuiszorg verlenen betekent werken door weer en wind. Tijdens de zomerhitte, maar ook tijdens stortregen en storm. Als medewerkers beginnen aan hun dienst, dan raad ik hen altijd eerst aan om de weersvoorspellingen te checken. Wellicht kan de medewerker tussen de buien door fietsen of besluiten om de auto te pakken. Zo voorkom je (soms!) dat je in een hoosbui terecht komt.
De zorg stemmen wij vaak af op het weer. Is het buiten 30 graden en in huis vaak nog warmer, dan is het niet handig om een cliënt te helpen met douchen. Een opfrisbeurt aan de wastafel kost minder energie, zowel voor de cliënt als voor de medewerker, en zorgt ervoor dat beide de dag beter door komen. Een opfrisbeurt kost minder tijd, waardoor je erna samen even een glaasje water kunt drinken: een win-win situatie! Zo weten we zeker dat onze cliënten genoeg drinken op een warme dag en zelf kunnen we dat natuurlijk ook goed gebruiken.
Een regenbui kan je overvallen… Gelukkig kunnen we soms een paraplu lenen of even schuilen bij een cliënt waar we net zorg hebben verleend. Andersom kan een cliënt ons een keertje extra oproepen, omdat hij of zij tijdens het uitlaten van de hond nat is geworden. Als de cliënt zich niet zelfstandig om kan kleden, bijvoorbeeld omdat hij of zij rolstoelafhankelijk is, zijn wij er om te helpen. Geen drama, dat is het leven: we lachen er samen om, helpen de cliënt in droge kleding en gaan weer verder.
Thuiszorg is er om te zorgen dat mensen zoveel en zolang mogelijk kunnen leven zoals zij dat zelf willen. Soms zijn wij behalve zorgverlener ook amateurweersvoorspeller. In plaats van bodylotion, smeren we een zonaanbidder
’s ochtends in met zonnebrandcrème als de dag zonnig beloofd te worden en adviseren we de koopjesjager om iets later naar de markt te gaan, omdat de bui dan overgewaaid is. Zelf ben je als medewerker al buiten geweest, dus weet je ook of het warm of koud is en wat je een cliënt kunt adviseren om aan te doen die dag. Kortom: zorg verlenen in de thuiszorg is meer dan een handeling. Het is kijken naar het totaalplaatje, waar ook het weer van die dag onder valt en wat de plannen van de cliënt zijn. Zo is dus geen dag hetzelfde, net als het weer.