Cliënten van de thuiszorg zijn allemaal verschillende mensen. We komen echt overal: in grote huizen zoals boerderijen, maar ook in kleine voormalige arbeiderswoningen. In stedelijk gebied, dorpen en op het platteland. In die laatste gebieden is het gebruikelijk dat je ‘achterom’ komt. Het halletje bij de voordeur wordt vaak zelfs voor andere doeleinden gebruikt. Na die ene keer dat ik braaf bij de voordeur aanbelde en er eerst van alles verhuist moest worden voor de deur openging, had ik de boodschap begrepen 😉 Bij sommige adressen wordt ons gevraagd de schoenen uit te doen en krijg je dan slofjes aan.
Thuiszorgmedewerkers zijn een soort kameleons. Wij passen ons aan, aan de mensen waarbij wij te gast zijn. Soms benaderen we de cliënt heel formeel en strikt, omdat hij of zij dat fijn vindt. Bij andere adressen kunnen we weer veel losser zijn en kunnen we mee in de tongval of het dialect. Het verschil tussen: “Goedemorgen, hoe gaat het met u?” tot “Hey hallo! Hoe staat de pet?”.
Ook de leeftijden van onze cliënten variëren erg. De meeste cliënten zijn boven de 50 jaar, maar jongere mensen zijn absoluut geen uitzondering. Oudere mensen helpen we vaak met wassen en aankleden, omdat ze vaak wat minder mobiel worden. Maar jongeren kunnen bijvoorbeeld ook een been breken en dan zijn ze net zo hulpbehoevend. De redenen waarom mensen in zorg komen bij de thuiszorg zijn zo divers. Dat kan echt van alles zijn en het maakt ons werk heerlijk afwisselend.
Hoe ziet onze werkdag eruit? ’s Ochtends helpen we bijvoorbeeld een 100 jarige bij het douchen en praten we iets harder en duidelijker, zodat meneer ons hoort en begrijpt. Tussen de middag helpen we een 47 jarige, die iets te hard een stoepje op fietste en een akelige beenbreuk opliep. De orthopeed leefde zich uit met een fantastisch ijzerwerk (zoek maar eens op: externe fixateur), wat de boel bij elkaar houdt, maar wel iedere dag heel secuur verschoond moet worden. We sluiten de dag af met de zorg voor een student met darmproblemen. Na de zorg spelen we samen een spel wie het eerst 20 bananen vangt en zo de sabeltandtijger doet evolueren. Op zoek naar afwisselend werk? Solliciteer bij de thuiszorg!